Charcot betegség – Amiotrófiás laterális szklerózis

Amiotrófiás laterális szklerózis (ALS), vagy Charcot betegség utal, hogy egy degeneratív idegrendszeri betegség. Ez okozza a fokozatos bénulása az izmok rendellenességek a motricity.

MeghatározásMeghatározás

Amiotrófiás laterális szklerózis (ALS), vagy Charcot ‘s betegség, degeneratív idegrendszeri betegség, amely kihat a motoros neuronok. Ez egy ritka betegség , ami betegből kevesebb, mint egy két ezer ember.

Ez okozza a progresszív izom gyengesége okoz, amely motilitás betegségek vezet bénulás. A bénulás kezdődik minden szinten, a test, akkor eloszlik belül néhány hónap vagy év, a négy végtag a fejét.

ALS általában akkor fordul elő, mintegy 55 éves. Ez érinti mind a férfiak, mind a nők.

Mindkét formája SLA

Két formája SLA, hogy kövesse egy másik, vagy dolgozzon ki egyszerre:

– a gerinc forma, amely azzal kezdődik, az eléréséhez egy végtag;

– a bulbar formájában, amely kezdetben befolyásolja az izmok, a szájába.

Családi formája létezik, de ritka (5-10% – ában).

Az evolúció az ALS

Amiotrófiás laterális szklerózis súlyos, de nem ritka betegség, amely feltartóztathatatlanul fejlődik, általában néhány éven belül.

Fontos tudni, hogy a beteg továbbra is értelmes egész életében, mivel a szellemi képességei nem változtak.

Okok

Az amiotrófiás laterális szklerózis annak köszönhető, hogy a veszteség a motor idegsejtek (neuronok vagy), ami fokozatos bénulást izmok, mozgási rendellenességek.

A mechanizmus felelős ALS , különösen a degeneráció a motoros neuronok, továbbra is ismeretlen. Vannak azonban több feltételezések:

– dereguláció egy növekedési faktor;

– a túlzott glutamát (ami általában továbbítja az idegi impulzusok);

– rendellenes gyulladás …

TÜNETEKTÜNETEK

Amiotrófiás laterális szklerózis, vagy Charcot betegség előrehaladtával több vagy kevesebb, gyorsan nyilvánul meg:

– honosított gyengeség, egyik kezében (nehézség az írás, kezében egy üveg …), egy láb (lógó egyenetlen talajon) vagy (beszédhibás, kényelmetlenséget, nyelési, mozgatja a nyelvét, sípoló vagy grimaszoltam …);

– nehéz mozgósítani a vállát, ezért problémák öltözködés, vagy gyönyörködtető tárgyak elhelyezni, olyan magasságban;

– fáradtság tart, együtt csökken a fizikai képességek (az a személy, a továbbiakban nem tud járni, a távolság, ami általában sikerült gond nélkül);

– nehéz a gyaloglás, gyakran egy gyengébb alsó végtag;

– légúti kellemetlen (nehézlégzés);

– fogyás;

– izomsorvadás, “elolvad”, kíséri fasciculations (rövid, akaratlan összehúzódások az izom rostok);

– erős érzelem, hogy lehet menni, mint amennyire a “nevetni, sírni, spasztikus” jellemző, ahol a személy, nevet, sír, brutálisan, ellenőrizetlen.

Egyéb fertőzések, ALS

Nincs szellemi, érzékszervi (látás, tapintás…), sem szexuális.

Nem lehet megjósolni, hogy az arány a progresszió, ez a degeneratív betegség.

Az értékvesztés a légzési izmok légzési elégtelenség, valamint az eléréséhez az emésztőrendszer működését, életveszélyes lehet.

Elemzi – Vélemények

Klinikai vizsgálata, valamint electroroneuromyogram lehet használni, hogy a gyanúsított amiotrófiás laterális szklerózis (ALS).

Kiegészítő vizsgálatok általában elvégzett annak érdekében, hogy megszüntesse az egyes neurológiai betegségek (multifokális motoros neuropátia), amely felelős lehet a tüneteket.

KezelésekKezelések

Az alapkezelő az ALS (úgy is ismert, mint Charcot betegség) multidiszciplináris. Így a referencia központok, vagy a “SLA központok” hoztak létre több, mint egy nagy része a terület. Logopédus, fizikoterapeuta, dietetikusok, ápolók, palliatív osztályokon, szakorvos, orvos, részt vesz a kezelése neurológus, rehabilitators, pneumologists, gasztroenterológus.

Lassítja a betegség lefolyását

Nincs gyógymód az ALS . Egy gyógyszer, végzett, lassítja a betegség lefolyását. Ez általában jól tűri, igényli a rendszeres nyomon követés (vérvizsgálat). A precociousness a közigazgatás attól függ, hogy a legtöbb esetben a hatékonyságát.

Egy pszichológiai kíséret a szenvedők, a kíséret szükséges.

Fontos, hogy a tömeg stabilizálódott, majd nyomon követni. Ennek eredményeként, a beavatkozás egy dietetikus gyakran előnyösebb.

Elengedhetetlen, hogy korlátozzák a fizikai tevékenységek, valamint elkerülje a fáradtság, amelyek figyelembe vett tényezők a betegség súlyosbodását.

A fizioterápia a legfontosabb a motor, valamint a légzőszervi rehabilitáció. Valamint logopédiai, mint ami nyelési vagy beszéd. A foglalkozás terapeuta lehetővé teszi, hogy a felállítása anyagi, technikai segédeszközök, hogy felszámolja a hátrány.

Több korlátozó intézkedések súlyosbodása, ALS

Mint ALS súlyosbítja, más korlátozó intézkedéseket kell bevezetni, hogy enyhíti a beteg: oxigén terápia (oxigén mesterségesen), gastrostomia (kommunikáció, a gyomor, A külső útján egy kis cső annak érdekében, hogy a takarmány az úgynevezett “enterális”), egy légcsőmetszés …

Lényeges, hogy minden ember szenved amiotrófiás laterális szklerózis részesül rendszeres nyomon követése.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *